Ráadás: Kuku a mikrofonnál

Emlékeztek, hogy Joya, Cooper és Kuku rádióban képviselte az Egyesületet (lásd: itt)? Aki lemaradt róla, a riporter, Baranyai Mária és a Kossuth Rádió jóvoltából most pótolhatja! Köszönjük! :-) A hanganyag szöveges kivonata a videó alatt található.

<

Egy jól képzett segítőkutya lehet egy fogyatékossággal élő gazdának a füle és a szeme. A kiképzés hosszú ideig tart. Baranyai Mária riporter egy segítőkutya-kiképzésre kísérte el a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület csapatát.

Riporter: Itt ülünk egy kávézóban négy kávé mellett, itt van velem két kerekesszékes fiatal és egy hallássérült hölgy. Egy egyesületet képviselnek.

Mányik Richárd (Ricsi): A NEO Magyar Segítőkutya Egyesülettől jöttünk, sokat szoktunk ide járni gyakorolni, sőt itt is szoktunk vizsgáztatni a kutyákat. Mányik Richárd vagyok, és a mozgássérült-segítő kutyámmal érkeztem, Cooperrel.

Riporter: Nem zavarja a kutyákat, hogy most a közelükben vagyok?

Mali Erika (Era): Nem, de ne nézz a szemükbe, és akkor könnyebb nekik a helyben maradás. Én Mali Erika vagyok, és Joya nevű mozgássérült-segítő kutyámmal jöttem. Ő még tanuló.

Riporter: Téged hogy hívnak?

Loványi Eszter (Eszter): Loványi Eszter vagyok, hallássérülten születtem. Kuku nevű kutyámmal érkeztem.

Riporter: Hogyhogy így indul a napotok?

Ricsi: Nem mindig így indul a napunk. Ezt is egy kiképzésnek lehet felfogni. Például Joya, Era kutyája még tanuló. Eszternek is van egy vizsgázott hallássérült-segítő kutyája, őt tovább képezzük terápiás kutyának.

(Bemennek egy állatkereskedésbe.)

Era: Veszünk tücsköt az otthon lévő gyíkomnak. Joya is jön velem. Ez nehéz feladat. Sok állat van itt, és sok inger éri. Ez is a kiképzés része, hogy megtanítjuk, hogy idegen helyen is jól tudjon viselkedni. Ne vonja el a figyelmét a sok kisállat (pl. papagáj, nyuszi, hal, hörcsög).

Ricsi: A kutyának meg kell tanulnia, hogy az énekelő papagáj mellett is segítsen Erának. Ilyen hangok mellett is nyugodtan kell viselkednie és dolgoznia is kell.

Era: Látszik a kutyámon, hogy most szétszórtabb. Próbálom magamra vonni a figyelmét. Például itt nyulak vannak, ne azokra figyeljen, hanem szépen jöjjön mellettem. Keresek egy eladót.

(Era lefekteti a kutyáját.)

Ricsi: A kutya kicsit ideges. Lefekszik, de azért szívesen menne a kutya a gazdája után. Ez nagyon nehéz a kutyának, mert 24 órában együttvannak a sérülttel. Ezért nehéz nekik az, amikor egyedül kell maradniuk.

(Jön az eladó.)

Riporter: Soha nem volt ebből gond, hogy kutyákat beengedjenek?

Eladó: Beengedjük őket, természetesen.

(Az eladó beleteszi a zacskóba a tücsköket.)

Era: Most megjutalmazom Joyát, mert nyugodtan ott feküdt, ahol hagytam az előbb.

(Előveszi a kis zsákot, amiben van a kutya ennivalója.)

Riporter: Sokszor előkerül a zsák.

Era: Igen, gyakran jutalmazzuk őket.

(Mennek tovább.)

Riporter: Most hova megyünk?

Ricsi: Keresünk egy csendesebb helyet, ahol Kukuval fogunk gyakorolni. Esztert a nevén fogom szólítani, és Kuku fog neki jelezni.

(Ricsi Eszter mögé megy.)

Ricsi: Eszter! Eszter! Nézd, Kuku odamegy Eszterhez és megböki!

Eszter: Okos kutya, jól van!

(Eszter elővesz egy vezeték nélküli csengőt.)

Era: Ez egy hordozható csöngő. Itt is tudjuk gyakorolni az ajtócsengő jelzését, nem csak otthon.

(Szól a csengő.)

Ricsi: A kutya gyorsan odaszaladt Eszterhez, és egyből megbökte.

Eszter: Kinyitottam az ajtót.

Riporter: Ha valaki szeretne segítőkutyát, támogatja az állam?

Era: Nem, nem támogatja az állam. Néha kiírnak „segítőkutyás” pályázatot, de állandó megoldás sajnos nincs.

Ricsi: Mi önkéntesen dolgozunk. Próbáljuk megteremteni az Egyesület anyagi forrását, mert nagyon jónak tartjuk, hogy van segítőkutyánk, és szeretnénk, ha minél több embernek lenne!

This entry was posted in Kuku. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *