Motiváció: egy érdekes kiképzési eszköz

Az Egyesület kiképzési módszerének egyik legfontosabb eszköze az ún. dummy. Ahogy az alábbi képen is látható, ez egy erős vászonból készült „zsákocska”, aminek közepén tépőzár illetve cipzár van, a végén pedig egy madzag lóg.

A dummy-t eredetileg az apport tanítására használták, de a német Hundezentrum Canis Familiaris sikeresen alkalmazza a segítőkutyák képzéséhez is. (Az Egyesület kiképzői Németországban sajátították el a módszer alapjait.)

Kuku esetében is nagyon bevált ez az eszköz! A zsákba száraz tápot lehet tenni, Kuku is így szokta megkapni a napi ételadagját. Nekünk csak pozitív tapasztalataink vannak ezzel a módszerrel kapcsolatosan:
– Kuku nagyon motivált, játéknak fogja fel az egész tanulási helyzetet (zsák=labda), mindig alig várja a következő feladatot és a zsák eldobását (zsákdobás=jutalom).
– Nem egyszerre (például egy tálban) kapja az ennivalóját, hanem folyamatosan – játékos formában – meg kell dolgoznia érte.
– Így több olyan bonyolult dolgot tudtam megértetni Kukuval, hogy mit is szeretnék tőle, amit azelőtt nem sikerült („zsákolás”=logikus lépések).
– Még szorosabbá vált a kapcsolatunk (pedig már a kiképzés megkezdése előtt is nagyon erős volt a köztünk lévő kötelék), hiszen a „zsákolás” csakis a kettőnk játéka!

Hamarosan felteszek a blogra egy videót arról, hogy Kuku milyen vidáman (nagy farokcsóválással) hozza be a dummy-t.

This entry was posted in A kiképzési módszer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *