Érzékenység?

Régebben álmodni se mertem arról, hogy nekem valaha lesz egy ilyen kutyám. Arról meg pláne nem, hogy ezt pont Kukuból fogjuk kihozni. A rakoncátlan, hiperaktív természetéről híres kiskutyám komoly, felnőtt segítőkutyává vált. Sugárzik róla az optimizmus, a nyitottság és a vidámság. Többször előfordult, hogy a járókelők kizárólag őt akarták megsimogatni, hiába feküdt mellette több kutya. Persze, Kuku se működik gépként, néha becsúszik egy-egy probléma, amit orvosolni kell.

Amilyen felhőtlen a kapcsolata az emberekkel,  mostanában játék közben  annyira feszélyezetten viselkedik  kutyákkal. Az egyik foglalkozás végén szerencsétlen események sorozata érte, azóta produkálja ezt a furcsa viselkedést. Már a közös játékra készülődtünk, amikor az egyik kutyus Kuku közelében rosszalkodott, ezért a gazdája és a kiképző rákiabált, figyelmeztetésként repült egy műanyag, félliteres palack is. Nos, a palack véletlenül Kukut találta el, ráadásul rálépett a saját pórázára és megrántotta magát. Pörgős játszótárs, repülő palack, hangzavar és a pórázrángatás… Kukunál betelt a pohár. Kivonult a helyzetből, hozzám menekült. Fel-felugrált rám, mintha az én ölemben keresne oltalmazó menedéket. Azóta fegyelmező gyakorlatok alatt nagyon jól elvan kutyák között, de amint látja, hogy „falkázás” következik (pl. elkezdjük levenni a hámot), jelzi: köszöni szépen, ő ebből nem kér. Otthagyja a felszabadultan szaladgáló társait, az ellenkező irányba fut. A kocsihoz szalad, mutatja, hogy épp eljött az ideje a hazamenetelnek. Amikor konstatálja, hogy a kérése nem kerül meghallgatásra, elgondolkozik, bokor mögül lesi a társait. Majd szép lassan megközelíti őket, és újból visszamenekül a biztonságot nyújtó autóhoz vagy a fa mögé. A végén vesz egy nagy levegőt, és hirtelen átcsap a másik végletbe: gyorsan elkezd futkározni körbe-körbe a kutyák között. A bizonytalan kutyából másodpercek alatt túl bátor kutya lesz. Valószínűleg így próbálja a félelmét és a frusztráltságát levezetni. A nagy sebességével és a vakmerőségével előbb-utóbb kiprovokálja a konfliktust.

Meg kell tanulnunk újra játszani! Azóta sokat oldódott a helyzet, de még mindig érzem a hezitálást Kukuban, amikor a kiképzés után kezdődik a móka. Már nem az autó felé veszi az irányt, hanem szaladgálás közben kicsit távolabb lefekszik és onnan nézi a többieket, majd ismét visszamegy hozzájuk. Kedves Olvasó, Ti voltatok már hasonló szituációban? Ha igen, kíváncsi vagyok, mi segített!? Kérlek, osszátok meg velem!

 

This entry was posted in Kuku. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *