Névkérdés: “hallássérült-segítő kutya” vagy “hallókutya” vagy “hangot jelző kutya”?

Sokszor felmerült bennem, hogy Kuku „szakmájának” mi is a pontos neve? Egyesületünk munkatársa, Erika megkérdezett egy ebben a témában járatos szakembert, akinek véleménye szerint hivatalosan így hívják a különböző segítőkutya-típusokat: hangot jelző kutya, mozgássérült-segítő kutya, epilepsziaroham-jelző kutya (vagy rohamjelző kutya), személyi segítő kutya, vakvezető kutya, terápiás kutya.

Elmesélte azt is, hogy egyideig a „hallássérült-segítő kutya” volt az elterjedt (a „mozgássérült-segítő” elnevezéshez hasonlóan), de ezt elvetették a szakemberek, mert szerintük egy ilyen kutyának nem segítő, hanem inkább jelző funkciója van. Külföldön „hearing dog”-nak (hallókutya) hívják ezeket a segítőkutyákat. (Egy Kanadában élő ismerősöm, aki amúgy is hallássérültekkel foglalkozik, mindig azt mondogatta, hogy „kellene Neked is egy hearing dog”. Érdekes módon – ha magyarul beszélt – ő mindig a „siketkutya”-fordítást használta, és néhány gyógypedagógus kollégám ma is így emlegeti Kukut.) Mindenesetre ezt a kifejezést (hallókutya) nem fogadták el a Minisztériumban, ezt – az egyszerűség kedvéért – csak szóban szokták használni egymás között a kiképzők.

A fenti kérdések még nem teljesen tisztázottak, hiszen ezek viszonylag új fogalmak a magyar nyelvben. (Az MTA hivatalos állásfoglalása még nem ismert.)

Az interneten találkoztam más elnevezésekkel is (pl. „hallássérülteket segítő kutya” vagy „siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutya”)

Én hallássérült-segítő (bocsánat, HANGOT JELZŐ) kutya gazdájaként a „hallássérült-segítő kutya”-kifejezést szeretem a legjobban, mi már a kezdetektől fogva (2009) így hívtuk Kukut és az Egyesület kiképzési programját is. Szerintem ezeknek a kutyáknak is segítő szerepük van: megkönnyítik a gazdájuk mindennapjait.

A „hallókutya” nekem se tetszik annyira, hiszen például a szomszédom kutyája is halló, nem siket, viszont egyáltalán nem jelez a gazdájának.

A „hangot jelző kutya” elnevezést több okból tartom kicsit pontatlannak: 1. egy ilyen kutya nemcsak a (beszéd)hangot (pl. kiabálás), hanem a zajokat (pl. telefoncsörgés, kopogás) is jelzi. 2. egy hallássérült-segítő(?) kutya fontos feladata lehet a hangkiadás is (pl. ugatás kérésre), nem csak a jelzés.

Mindig igyekszem majd az elfogadott kifejezést használni, de kedves Olvasó, ne lepődj meg, ha a blogomban többféle elnevezéssel találkozol!

This entry was posted in Hallássérült-segítőkutya Program. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *